Zeilen met Plons

Stichting Plons haalt mensen met en zonder beperking aan boord. Door met elkaar te zeilen, leren zij elkaar kennen, begrijpen en waarderen. En maken zij veel plezier.

Watersport is voor mensen met een beperking, bijzondere zeilers, de sport bij uitstek. Onderzoek van NOC*NSF wijst dit uit. Het is een avontuur dat zij met een duwtje in de rug goed aankunnen. Bij Plons krijgen zij de wind in de zeilen: vrijwilligers, boten, kleding en materiaal staan klaar om de zeilers uit te laten varen. Plons werkt hard aan de vestiging van een eigen jachthaven aan de Rotterdamse Kralingse Plas. Dat gaat dit jaar vast lukken.

Plons bestaat sinds 2004. Oorspronkelijk richtte zij zich vooral op mensen met een beperking. Inmiddels streeft Plons er juist naar mensen met en zonder beperking met elkaar te laten optrekken. Mensen ‘met’ kunnen leunen op mensen ‘zonder’ waar het gaat om de praktische dingen van het leven. Mensen ‘zonder’ kunnen op hun beurt wat leren van de mensen ‘met’. De onbevangen openheid waarmee mensen met het leven tegemoet treden, is voor velen een hernieuwde kennismaking met iets wat zij ergens in hun ontwikkeling zijn kwijtgeraakt.

Een dagje Plonsen gaat niet over het aantal afgelegde kilometers, maar om de lol die je hebt gehad. Niemand verwacht dat de deelnemers veel ervaring hebben. In een zeilboot kunnen behalve een begeleider, vier zeilers meevaren. Vaak melden zich groepen aan. Daarbij valt te denken aan  leerlingen van speciale scholen of bewoners van bijzondere woonvormen. Zeilers kunnen zich ook individueel aanmelden.

De zeilers zijn niet alleen passagier. De instructeurs weten vooraf wat de zeilers wel en niet kunnen. Zij hebben ook oog voor mogelijke nieuwe vaardigheden die de zeilers kunnen ontwikkelen. Door nieuwe, positieve ervaringen ontwikkelen de zeilers hun gevoel voor eigenwaarde. Maar het belangrijkste blijft een leuke dagbesteding. Als de zeilers een leuke dag hebben gehad, is Plons in haar sas.

Voor meer informatie: www.plons.nl

Laatste nieuws